Közérdekű
Ma 2018. április 20. péntek, Tivadar, Odett napja van.
Holnap
Konrád
napja lesz.

Pulai Gyűjtemény

Pulai Gyűjtemény

Pulai Sándor régi álma vált valóra azáltal, hogy a falunak ajándékozott értékes néprajzi és történeti jellegű gyűjteménye állandó helyet kapott a Lévai iskolában 2008. május 31-től. Sanyi bácsi megbízásából a gyűjtemény gondnokai: Erki Tibor, Harmatos Áronné, Sütőné Ványolós Márta, Varga Sándorné (Pulai Julianna), ifj. Verzár Csaba.

A néprajzi tárgyak kiállító helye az iskola pincéjéből fölhozatott régi katedrákból készült. A berendezést id. Verzár Csaba készítette el, elhelyezésükben ifj. Verzár Csaba segédkezett, a felújítási munkákat Erki Tibor irányította, a pénzügyeket Sütőné Ványolós Márta, majd Lendvai Péterné igazgatta.

2013-ban a FALUSZÉPÍTŐ EGYESÜLET kapta meg az önkormányzattól a jelenlegi épületet, s tette lehetővé, hogy a gyűjtemény itt kerüljön elhelyezésre.  Az egyesület vezetője, Varga Zoltán figyelte és használta ki a pályázatok nyújtotta lehetőségeket, módot adva ezzel  a hely megfelelő kialakítására.  Lakóépületként a ház egész más képet mutatott, mint a mai állapot. Honti Attila és csapata végezte az átalakítást, az egyéb feladatok elvégzéséből elsősorban a gondnokok és az egyesület tagjai vették ki részüket.

Az épület első részébe néprajzi jellegű tárgyak kerültek úgy, hogy nyomon lehessen követni, mely eszközöket használtak régen a házban, melyeket a ház körüli munkálatoknál. Honismereti órákat is tartanak itt, az eszközök segítségével fel tudják eleveníteni a régi mesterségeket, Sanyi bácsi pedig hozzájuk kapcsolódó történeteket mesél.  Az előtér másik felében a cipész asztala látható szerszámaival együtt, s itt vannak a település (de valószínűleg az ország) egyetlen halászasszonyának, Lipóczki Antalnénak a varsái, evezője, hálókötő-és javító szerszáma.

A konyhába Erdélyből került a tűzhely, a kredencet, asztalt, stelázsit Klárik Béláné adományozta, a füstös konyhát Pongrácz Márta festette fel a falra. Időleges kiállításra kapta meg a gyűjtemény Berze Tibor bögréit.

A belső szoba egyik részében a történeti jellegű anyagok kerültek elhelyezésre (fegyverek, kitüntetések, obsit, váltó, működőképes gramofon stb), a másik felében az iskolatörténeti kiállítás kapott helyet.

A falon az egykori iskolák képei elevenednek meg, a mellettük lévő fotók neves tanítókat idéznek emlékezetünkbe. (Fincziczki József, Lévainé Schaffel Margit, Kiss János, Szabó Lajos, Tábori Kálmán és felesége…) A község iskoláit egykor az ott tanítókról nevezték el. A mai napig Lévai iskolaként emlegetett épületben elsőként Lévai László és felesége tanított. A tárlókban a velük és más nevelőkkel kapcsolatos iratok olvashatók. Felettük a falon az egykori igazgatók arcképei, Szabó Magda Kossuth-díjas írónak a történelem verseny résztvevőihez intézett levele, továbbá régi fényképek láthatók, olvashatók. A parafán helyet kapó régmúltat idéző képek az idők folyamán cserélhetők. Az iskolatörténeti kiállítást rendezte, az anyagot összegyűjtötte, a teljes gyűjtemény leltározását végezte, a kiállítási teret berendezte a gyűjtemény háziasszonya: Harmatos Áronné.

Az udvaron közösségi teret alakítottak ki, háttérben kemencével, előtérben egy nagy hordóval. A 2014. szeptemberi megnyitón benépesült ez a tér, kézműves- és gyermekfoglalkozások, különféle programok (néptánc, mese, vers, stb) zajlottak itt, a kemencében sült a finom lángos. 2015-ben itt rendezte meg a FALUSZÉPÍTŐ EGYESÜLET Lakiteleken első ízben a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁT. A már felsorolt programok mellett az önkéntes tűzoltók nagy tüzet gyújtottak, de volt gyógynövényfüstölés és tűzugrás is, s persze ismét sült a kemencében erdélyi lángos és a falu lakói által hozott kelt tészta.

A hordó 1893-ban készült, benne és körülötte a szőlőtermesztéssel, feldolgozással kapcsolatos eszközök láthatók.   A távlati tervek szerint az udvar másik részében tárlók épülnek, ide kerülnek a halászattal, szőlészettel kapcsolatos egyéb tárgyi emlékek.

A Pulai gyűjtemény látogatható: előzetes bejelentkezés alapján.
Cím: 6065 Lakitelek Széchenyi krt. 70.
Telefon: 70/931-7848, 76/728-449, 06/205768778
E-mail: hanejula[@]gmail.com

Pulai Gyűjtemény Pulai Gyűjtemény Pulai Gyűjtemény Pulai Gyűjtemény

Pulai magángyűjtemény Pulai Gyűjtemény Pulai Gyűjtemény

Pulai magángyűjtemény Pulai magángyűjtemény Pulai magángyűjtemény Pulai magángyűjtemény

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Keresés a honlapon

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

Asp 2020

Orvosi ügyelet telefonszáma

20/915-7063

Rendőrség telefonszámai

Segélyhívó: 112

Körzeti Megbízott:

06-20-539-5899

Időjárás

Részben felhős

12°C

Lakitelek

Részben felhős
Páratartalom: 67%
Szél: ÉK, 35.40 km/h
Szombat 7°C / 22°C Napos
Vasárnap 10°C / 24°C Többnyire napos
Hétfő 12°C / 25°C Elszórtan zivatarok, villámlás
Kedd 15°C / 21°C Többnyire felhős
Szerda 12°C / 23°C Eső
Csütörtök 12°C / 18°C Eső

Térkép

Programnaptár

loader

Adóügyek nyomtatványai

Helyi iparűzési adó

Iparűzési adó, építményadó, magánszemélyek kommunális adója és idegenforgalmi adó nyomtatványok. A bevallások elektronikusan és ellenőrzött formában tölthetőek ki.
Kattintson ide >>

Üzletek nyilvántartása

Üzletek, cégek nyilvántartásának jegyzéke

Választások 2018

valasztas